Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Szarlotka na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom jabłek :)

  • 35 min

Składniki:

  • 600 g mąki
    250 g masła
    200 g cukru
    2 jajka
    6 łyżek śmietany
    1 łyka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia), następnie dodać jajka, masło i śmietanę. Ciasto dokładnie wyrobić rękoma.
  • 2. Ciasto podzielić na dwie części, jedną równo rozłożyć w blaszce. Następnie należy rozłożyć jabłka na cieście i przykryć drugą częścią ciasta.
  • 3. Piec w 180 °C przez około 35- 40 minut (ciasto musi się lekko zarumienić).

Porady

Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie należy dosypać mąki (nie powinno przyklejać się do rąk). Jabłka można przyrządzić na kilka sposobów: - usmażyć z cynamonem i cukrem - pokroić surowe w plasterki - użyć gotowej konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy