• 40 min

Przepis sprawdzony po wielokroć

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    3 żółtka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    piana z białek:
    3 białka
    ¾ szklani cukru kryształu
    szczypta soli
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    2 kg jabłek
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Białka ubić z cukrem kryształem i szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (40x25 cm). Na ciasto wysypać jabłka.
  • Piana 2. Na jabłka wyłożyć pianę z białek.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 3. Na pianę z białek zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta.
  • Upieczone ciastusio 4. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować