• 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

nigdy się nie znudzi

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę:
    Farsz:
    Około 1,5 kg jabłek winnych, najlepiej 2 rodzaje
    Cukier do smaku
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki
    3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1,5 kostki margaryny Kasia lub zimnego masła
    7 żółtek
    Pianka:
    7 białek+ 0,5 szklanki cukru pudru+ 1 kisiel czerwony+ 1,5 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka, obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem dodając 0,5 łyżeczki cynamonu, podlać odrobiną wody. Gdy trzeba zagęścić bułką tartą lub grysikiem.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
    dodać pokrojone zimne masło lub margarynę i posiekać nożem, jak najdrobniej.
    Dodać żółtka, rozetrzeć za pomocą widelca na papkę, szybko zagniesć.
    1/3 ciasta włożyć do torebki foliowej i zmrozić.
    Dużą blachę natłuścić masłem i wysłać papierem do pieczenia, wylepić rozwałkowanym ciastem.
    Schłodzić. Następnie ciasto oprószyć suchym budyniem lub posmarować rozmąconym białkiem. Wyłożyć jabłka.
    Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając dodawać stopniowo 0,5 szklanki cukru pudru, a pod koniec kisiel i sok z cytryny.
    Ubitą pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć na nią zmrożone ciasto.
    Piec w 180 st. 40 do 50 minut. Przestudzić trochę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować