1.Jabłka, obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem dodając 0,5 łyżeczki cynamonu, podlać odrobiną wody. Gdy trzeba zagęścić bułką tartą lub grysikiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,
dodać pokrojone zimne masło lub margarynę i posiekać nożem, jak najdrobniej.
Dodać żółtka, rozetrzeć za pomocą widelca na papkę, szybko zagniesć.
1/3 ciasta włożyć do torebki foliowej i zmrozić.
Dużą blachę natłuścić masłem i wysłać papierem do pieczenia, wylepić rozwałkowanym ciastem.
Schłodzić. Następnie ciasto oprószyć suchym budyniem lub posmarować rozmąconym białkiem. Wyłożyć jabłka.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając dodawać stopniowo 0,5 szklanki cukru pudru, a pod koniec kisiel i sok z cytryny.
Ubitą pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć na nią zmrożone ciasto.
Piec w 180 st. 40 do 50 minut. Przestudzić trochę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Komentarze