1.Mąkę z proszkiem przesiać. Dodać margarynę i smalec i wszystko razem posiekać nożem. Śmietanę,żółtka i cukier wymieszać i partiami dodawać do mąki zagniatając ciasto. Podzielić na 2 równe części, jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na pół godziny.
Jabłka obrać,przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka,dodać 1/4 szklanki wody i prażyć pod przykryciem,pod koniec dodać cukier i cynamon.
Beza:
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać kisiel i jeszcze raz dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blachę,nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp 200 s C i piec ok.15 min. Lekko ostudzić,wyłożyć jabłka i bezę. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać wierzch szarlotki. Piec 40 minut w temp. 180 s C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Komentarze