szarlotka

5 (175 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Najlepsza jest jeszcze ciepła podana z lodami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 35x24
    Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g margaryny
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    50 g smalcu
    4 żółtka
    1/2 szklanki śmietany
    Jabłka prażone:
    1 1/2 jabłek
    cukier
    1 łyżeczka cynamonu
    Beza:
    4 białka pozostałe z ciasta
    4 łyżki cukru
    1 kisiel truskawkowy
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać. Dodać margarynę i smalec i wszystko razem posiekać nożem. Śmietanę,żółtka i cukier wymieszać i partiami dodawać do mąki zagniatając ciasto. Podzielić na 2 równe części, jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na pół godziny.
    Jabłka obrać,przekroić na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka,dodać 1/4 szklanki wody i prażyć pod przykryciem,pod koniec dodać cukier i cynamon.
    Beza:
    Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać kisiel i jeszcze raz dokładnie wymieszać za pomocą miksera.
    Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blachę,nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp 200 s C i piec ok.15 min. Lekko ostudzić,wyłożyć jabłka i bezę. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać wierzch szarlotki. Piec 40 minut w temp. 180 s C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować