Szarlotka czekoladowa z pianką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kakaowe kruche ciasto, podzielić na 2 części, większą i mniejszą, włożyć do zamrażarki na godzinę.
W tym czasie jabłka obrać, pokroić w kostkę, uprażyć z cukrem przez ok. 30 minut, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki i wymieszać.
Większą porcję ciasta zetrzeć bezpośrednio na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec ok. 15 minut w temp. 170 stopni, po wyjęciu odstawić do przestygnięcia.
Teraz ubić białka z solą, pod koniec dodawać porcjami cukier, później małym strumieniem olej i na końcu suche kisiele.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, na to masę białkową, można posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami i na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, w połowie pieczenia można wierzch przykryć papierem.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez pół godziny, po wyjęciu schłodzić.
Zrobić polewę czekoladową i obficie posmarować wierzch ciasta.
Komentarze