Szarlotka Babci Janki

4.5 (202 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis wygrzebałam z czarodziejskiego notesu mojej Babci, pokazała mi go jakiś czas temu moja Mama. To szybkie i łatwe ciasto, takie codzienne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na średniej wielkości formę:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    jabłka - wg uznania
    Dodatkowo:
    cukier do obtoczenia jabłek
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    kilka łyżek gęstej śmietany do posmarowania ciasta
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka babci janki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Jajka ubijam z cukrami na bardzo puszystą masę, dodaję śmietanę, po czym dalej miksując stopniowo wsypują mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Formę smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wlewam 1/3 ciasta na dno formy, bo po czym wykładam kawałki jabłek otoczone w cukrze. Wlewam resztę ciasta, piekę je przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym sprawdzam patyczkiem i ewentualnie piekę jeszcze kilka minut. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować