• Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka na półkruchym cieście. Słodka, lekko chrupiąca,ale i puszysta. Mniam. Przepis na prostokątną blaszkę o wymiarach 20x30

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
    - żółtka: 4 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 700 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - śmietana gęsta 12%: 250 gramów
    WYPEłNIENIE CIASTA:
    - jabłko: 8 sztuk
    - cukier: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w misie robota kuchennego i wyrobić ciasto. Powinna wyjść nielepiąca się kula.
  • 2. Podzielić ciasto na dwie części.
    Pierwszą część ciasta rozwałkować tak, by wielkością pasowała do formy.
  • 3. Formę natłuścić sprayem do pieczenia lub wyłożyć papierem. Umieścić pierwszą warstwę ciasta.
  • 4. Jabłka obrać, wypestkować i pokroić w drobniusieńkie paseczki. Ułożyć na pierwszej warstwie ciasta.
  • 5. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka.
  • Szarlotka Eli 6. Piec przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni do zbrązowienia ciasta.
    Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować