Szarlotka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, stopniowo dodawać, na przemian z olejem, do masy jajecznej, cały czas ubijać. Na końcu dodać cukier waniliowy i cynamon, dokładnie wymieszać.
2.Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na drobne kawałki. Dodać do ciasta, wymieszać.
3.Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godz. w temp 180 stopni C. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady
Ciasto będzie smaczniejsze, jeżeli sproszkowane kakao rozmiesza się z niewielką ilością zimnej wody.
Komentarze