Szarlotka kakaowa to słodkości, przy której można się rozmażyć

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
    5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    3-4 jabłka,
    1 szklanka oleju,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczka sody,
    cukier waniliowy,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 łyżka cukru pudru,
    1 łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka kakaowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, stopniowo dodawać, na przemian z olejem, do masy jajecznej, cały czas ubijać. Na końcu dodać cukier waniliowy i cynamon, dokładnie wymieszać.
  • 2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na drobne kawałki. Dodać do ciasta, wymieszać.
  • 3. Podłużną formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godz. w temp 180 stopni C. Jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto będzie smaczniejsze, jeżeli sproszkowane kakao rozmiesza się z niewielką ilością zimnej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować