Szarlotka klasyczna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przysmak, którego smak zna każdy. Delikatne lekko kruche ciasto i cynamonowe jabłka. Takie połączenie smaków smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BLACHA 37x22cm

    CIASTO
    2,5 szklanki mąki tortowej + do podsypania
    150 g ciepłego masła
    150 g cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    czubata łyżka śmietany
    duże jajko

    2 kg jabłek (przed obróbką)
    2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
    cukier do smaku
    4-5 łyżek bułki tartej

    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy aż uzyskamy jednolitą formę. Tak przygotowane dzielimy na 2 równe części. Każdą z części podsypując mąką rozwałkowujemy na placek pod wymiar blaszki.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy nasiona. Następnie kroimy w plastry i smażymy w garnku aż zmiękną. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Na końcu zagęszczamy bułką tartą.
  • 3. Wysmarowaną blachę wykładamy pierwszym plackiem ciasta, które nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na to wykładamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem, który również nakłuwamy.
  • 4. Ciasto pieczemy 60 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować