Przysmak, którego smak zna każdy. Delikatne lekko kruche ciasto i cynamonowe jabłka. Takie połączenie smaków smakuje wspaniale zarówno na ciepło jak i na zimno.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BLACHA 37x22cm
CIASTO
2,5 szklanki mąki tortowej + do podsypania
150 g ciepłego masła
150 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
płaska łyżka proszku do pieczenia
czubata łyżka śmietany
duże jajko
2 kg jabłek (przed obróbką)
2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
cukier do smaku
4-5 łyżek bułki tartej
Szarlotka klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy aż uzyskamy jednolitą formę. Tak przygotowane dzielimy na 2 równe części. Każdą z części podsypując mąką rozwałkowujemy na placek pod wymiar blaszki.
2.Jabłka myjemy, obieramy i wykrawamy nasiona. Następnie kroimy w plastry i smażymy w garnku aż zmiękną. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Na końcu zagęszczamy bułką tartą.
3.Wysmarowaną blachę wykładamy pierwszym plackiem ciasta, które nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na to wykładamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem, który również nakłuwamy.
Komentarze