Szarlotka krółewska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczne i ładnie się prezentuje. Idealne na każdą okazję!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe(mogą być inne smaki) 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, 0,5 L śmietany 30% gorzka czekolada do dekoracji

Szarlotka krółewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, powoli dodając cukier, wbijać po jednym żółtku nadal ubijać. Na koniec dodać mąki i proszek do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Wystudzić.
  • 2. MASA: jabłka zetrzeć na tarce lub drobno pokroić i podsmażyć kilka minut. Wsypać galaretki, dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Gorące jabłka wyłożyć na biszkopt. wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem. Rozprowadzić na wystudzonych jabłkach. Posypać startą czekolada. Schłodzić

Porady

Do śmietany dodać 2 śmietan-fixy, zamiast jabłek można dodać dżemy jabłkowe lub inne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy