Szarlotka królewska inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem, powoli dodając mąkę. Żółtka rozmieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Masę żółtkową delikatnie wymieszaj z białkiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i wylej przygotowane ciasto. Piecz ok. 30 min w temperaturze 170 stopni.
2.Mus jabłkowo-śliwkowy:
Wypłukane jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Umyte śliwki wydryluj i dodaj do jabłek. Dosyp cukier i upraż na niewielkim ogniu, aż powstanie mus owocowy. Do ciepłego musu wsyp galaretkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
3.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając dodaj żelatynę.
4.Na upieczony biszkopt wyłóż gotowy mus owocowy. Wstaw na chwilę do lodówki. Potem wyłóż ubitą śmietanę. Udekoruj startą czekoladą.
Komentarze