Szarlotka królewska inaczej

4.5 (181 ocen)

Pychotka rozpływająca się w ustach...

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu cytrynowego

    Mus jabłkowo-śliwkowy:
    1 kg jabłek
    1 kg. śliwek
    pół szklanki cukru
    galaretka cytrynowa

    Masa śmietanowa:
    1.2 l. schłodzonej śmietany 30%
    pół szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka żelatyny
    tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka królewska inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem, powoli dodając mąkę. Żółtka rozmieszaj z octem i proszkiem do pieczenia. Masę żółtkową delikatnie wymieszaj z białkiem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i wylej przygotowane ciasto. Piecz ok. 30 min w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Mus jabłkowo-śliwkowy:
    Wypłukane jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Umyte śliwki wydryluj i dodaj do jabłek. Dosyp cukier i upraż na niewielkim ogniu, aż powstanie mus owocowy. Do ciepłego musu wsyp galaretkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij, z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle ubijając dodaj żelatynę.
  • 4. Na upieczony biszkopt wyłóż gotowy mus owocowy. Wstaw na chwilę do lodówki. Potem wyłóż ubitą śmietanę. Udekoruj startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować