Szarlotka królewska według Ewy

4.29 (268 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Delikatny biszkopt, cytrynowa masa jabłkowa, na to pierzynka z bitej śmietany, oprószona czekoladą, jest bardzo dobra ! :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    masa jabłkowa:
    około 800 gramów jabłek (miałam słodkie)
    1 galaretka cytrynowa
    cukier (jeśli masa nadal jest za kwaśna)
    masa śmietanowa:
    300 gramów śmietany kremówki
    2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    3 łyżki cukru pudru (spróbujcie czy ta ilość jest dla Was w sam raz)
    dodatkowo:
    150 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady startej na drobnych oczkach
Wystaw ocenę:

4.29 (268 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Szarlotka królewska według ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.

    Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody (jeśli są mało soczyste), dusić do miękkości ( pod koniec duszenia syropu ma zostać około 1/3 szklanki, wtedy on pięknie wsiąknie w biszkopt i nie trzeba ponczować) następnie wsypać galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, a następnie wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce do stężenia.

    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, zahartować dwiema łyżkami masy śmietanowej, przelać do całości, zmiksować do dokładnego połączenia składników. Następnie śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia. Przed podaniem udekorować wierzch utartą czekoladą.

Porady

Do masy jabłkowej można dodać dowolny smak galaretki. Liczący kalorie zamiast bitej śmietany mogą dać jogurt naturalny. Biszkopt na spodzie można zastąpić okrągłymi małymi biszkopcikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować