szarlotka (jabłecznik)

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 40 min

wspaniała klasyczna szarlotka z dużą ilością jabłek

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 600 gram mąki pszennej
    200 gram miękkiego masła
    4 jaja
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    180 - 200 gram cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli
    2,5 - 3 kg jabłek ( najlepiej mało soczystych i dość kwaśnych, typu szara reneta)
    cukier do smaku
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 kopiasta łyżeczka cynamonu (można dać mniej lub więcej, wg upodobań)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka (jabłecznik) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zasypać cukrem i cynamonem, odstawić na 30 -40 minut do puszczenia soku.

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, tłuszcz, jaja, sól i śmietanę, zagnieść sprawnie kruche ciasto, podzielić na dwie części ( ja część ciasta, która idzie na górę, biorę troszkę mniejszą od tej dolnej). Mniejszą część ciasta wsadzić do lodówki (zawiniętą w folię aluminiową).

    Pierwszą część ciasta wywałkować na papierze do pieczenia i razem z papierem przenieść na blachę o wymiarach 25x38 cm, już w formie ciasto tak wylepić, by boki zachodziły na górę na około 2 cm, ciasto nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach.Wsadzić na chwilkę do lodówki (niekoniecznie, jeśli nie mamy miejsca na tak dużą blachę).

    W tym czasie jabłuszka odcisnąć z soku (u nas zawsze jest mnóstwo chętnych na wypicie tego wspaniałego napoju), powykładać je na spodzie ciasta, wyrównać powierzchnię, leciutko ugnieść.
  • 2. Drugą część ciasta znów wywałkować na papierze do pieczenia, podnieść razem z papierem i nad blachą powoli odklejając, układać na jabłkach, górny płat ciasta nakłuć widelcem w parunastu miejscach.

    Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować