przepis odkopany ze starego zeszytu, ciasto jest mięciuchne, puszyste, tym razem upiekłam je na samych białkach, które pozostawały mi z różnych ciast, pychota i delikatność
40 min
Składniki:
5 jaj
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego lub cukru z cynamonem, dostępny na profilu lub na blogu w zakładce "domowy wyrób")
3/4 szklanki cukru
5 łyżeczek oleju
3/4 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże kwaśne i mało soczyste jabłka
cynamon do jabłek ( opcjonalne, ja w tej wersji nie daję)
Szarlotka miękka (bez pracy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukry, następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku, olej, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jabłka kroimy na plasterki, zasypujemy cynamonem (opcjonalnie), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.
Gorące jeszcze ciacho możemy polać lukrem ze szklanki cukru pudru i soku z małej cytryny, jednak ja uważam, że jest wystarczająco słodkie i bez tego.
Komentarze