Szarlotka miętowo-jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Z upieczeniem tej wyjątkowejk szarlotki miętowej zwlekałam długo.Miałam na nią pomysł ale do końca nie byłam przekonana jej smaku i niesłusznie,gdyż okazała się przepyszna jak to moje dzieci ją nazwały.Polecam każdemu kto lubi połączenie mięty z jabłkami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:50 dag mąki,1 szkl.cukru pudru,5 żółtek,25 dag margaryny,2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    Jabłka:2 kg jabłek,1 op.landrynek miętowych 90g (Wedel SuperMint),1/4 szkl.wody, ok.1/2 szkl. cukru,1 łyżka żelatyny ,2 łyżki soku z cytryny
    Piana:5 białek,1 szkl.cukru,2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder do potrzepania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka miętowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,posiekać z margaryną,dodać żółtka i dokładnie zagnieść.Podzielić ciasto na 2 części.1 część rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej blaszki i podpiec w piekarniku przez ok.10-15 min.w temperaturze ok.180 stopni,a drugą włożyć do woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika.Na podpieczone ciasto dać przygotowane jabłka ,pianę ,zetrzeć na grubej tarce zamrożone ciasto i piec całość w nagrzanym piekarniku przez ok.50 min.w 180 stopniach.
    Jabłka: Do rondelka wlać 1/4 szkl.wody rozpuścić opakowanie landrynek(na małym ogniu).Uprażyć obrane i pokrojone drobno jabłka z sokiem z cytryny,cukrem ,ciągle mieszając.Uprażone jabłka zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z łyżką żelatyny. Gorące wyłożyć na podpieczone ciasto.
    Piana:Ubić na sztywno białka,ciągle ubijając utrwalić je cukrem,następnie dodać mąkę ziemniaczaną.

Porady

Szarlotkę kroić w kwadraty podawać z bitą śmietaną i przybrać miętą lub melisą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować