Szarlotka na cieście kruchym

0 (0 ocen)

Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie sprawiają, że nie można poprzestać na jednym kawałku.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    375 g masła
    6 żółtek
    2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

    Składniki na nadzienie:
    1,5 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    4 łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    4 zmielone goździki
    1 łyżeczka imbiru
    2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na cieście kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać przyprawy, cukry i skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Odstawić, aby jabłka przeszły aromatem przypraw.
  • 2. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na godzinę.
  • 3. Jedną częścią wyłożyć dno formy, przełożyć jabłkami. Drugą część rozwałkować, na grubość około 0,5 cm, pokroić w paski. Na rozłożonych jabłkach poukładać paski ciasta, najpierw wzdłuż, a potem wszerz.
  • 4. Piec w 180°C, około 60 min (do zbrązowienia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować