szarlotka na biszkopcie wg Ewy

5 (184 ocen)

  • 2 godz.

delikatny nasączony kwaskowatym ponczem biszkopt, pyszna masa jabłkowa i kremowa masa śmietanowa tworzą bardzo wykwintny bukiet smakowy :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt :
    3 jaja
    2,5 kopiastej łyżki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru
    1,5 łyżki ciemnego kakao
    masa jabłkowa:
    1 kg kwaśnych jabłek
    1,5 opakowania galaretki ( u mnie agrestowa)
    masa śmietanowa:
    250 - 300 ml śmietany kremówki 30%
    1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    2 łyżki cukru pudru
    poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Szarlotka na biszkopcie wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
    Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Schładzamy, nasączamy ponczem.
  • jabłka 2. Jabłka obieramy, koimy na grubsze plastry, podlewamy 1/4 szklanką wody, podsmażamy do zredukowania soku, zestawiamy z gazu, zasypujemy galaretką (w proszku), mieszamy dokładnie. Schładzamy, do momentu, aż jabłka nie zaczną lekko tężeć (wystawiłam na balkon).

    Kiedy zacznie gęstnieć, masę wylać na nasączonym ponczem biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
    Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę jabłkową.
    Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).

Porady

Ciasto można z góry posypać słodkim kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować