Szarlotka na kruchym cieście

4.5 (192 ocen)

Tradycyjna szarlotka wg. przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    250g masła roślinnego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg kwaśnych jabłek
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na cząstki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Włożyć do garnka i podlać 1-2 łyżkami wody. Gotować aż się
    całkowicie rozpadną. Dodać cukier, cynamon. Zostawić do ostudzenia.
    Do mąki dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Urwać 1/3 ciasta, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 1/2 h. Resztę ciasta też owinąć folią i włożyć
    do lodówki. Dno blaszki o wymiarze 24 x 30 wyłożyć papierem lub
    wysmarować masłem. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki. Do jabłek dodać bułkę tartą i wyłożyć na kruchy spód. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na wierzch za pomocą tarki. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować