SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka od zawsze kojarzy mi się z jesienią i koszami pełnymi jabłek.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna typ 550: 3 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - masło (zimne): 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - jajka cale: 4 sztuki
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dwoma nożami rozdrobnić masło na mniejsze kawałki. Żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki, a żółtka dodać do ciasta. Wszystko razem połączyć za pomocą noży, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolitą kulą należy podzielić ją na dwie części. Jedną część schować do lodówki. A drugą pozostawić na stolnicy. Blaszkę do ciasta wysmarować margaryną i na spód wyłożyć papier śniadaniowy. Ciasto kroić ostrym nożem na plastry i układać na blaszce, jeden obok drugiego ( lekko dociskając) ,aż cały spód blaszki będzie pokryty ciastem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku z jabłek ( ja robię to rękoma, ale można użyć durszlaka i czymś docisnąć, aby sok wypłynął). Odciśnięte jabłka rozłożyć na cieście. Z białek ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na ciasto. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i skubiąc rękom kłaść na pianę kruszonki z ciasta. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować