Szarlotka na ,,sucho" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach razem ze skórkami.
Dodajemy cukier i cynamon. Gdy z jabłek wydzieli się sok NIE odlewamy go.
2.Do miski wsypujemy resztę składników oprócz masła. Mieszamy je i dzielimy na 3 równe części.
3.Blachę (tradycyjna prostokątna ok. 25x30 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Posypujemy nią równomiernie po całości pierwszą częścią naszej sypkiej masy. Następnie wykładamy połowę przygotowanych jabłek. Po tym posypujemy drugą częścią masy i wykładamy jabłka. Ostatnią częścią masy posypujemy wierzch ciasta. Małą łyżeczką nakładamy małe porcje masła na cieście (tak jak na zdjęciu).
4.Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 55 minut.
Porady
Osobiście piekę ciasto ok 40 minut w 180 st. Każdy piekarnik jest inny. Jeśli ciasto się mocno zrumieni, to znak, że jest dobre.
Komentarze