Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Błyskawiczna w przyrządzeniu, smaczna i chrupiąca, nie wymaga kręcenia, ubijania, ugniatania...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1,5 kg jabłek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka bułki tartej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cynamonu
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 150 g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki (ja preferuję plasterki).
    W misce mieszamy sypkie składniki: cukier, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
    Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wsypujemy połowę mieszanki. Na wierzch wykładamy jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Na jabłka wysypujemy pozostałą część mieszanki. Na wierzch ciasta kładziemy plastry masła lub margaryny.
    Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 min w temperaturze 180 stopni.
    Ciasto smakuje zarówno na ciepło (wtedy najlepiej podawać je z lodami) jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować