Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto idealne dla zapracowanych i lubiących szarlotki. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    szklanka mąki
    szklanka kaszy manny
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pozostałe:
    2 kg jabłek
    cynamon
    150 g masła

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka sypana 1. Wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy i dzielimy na trzy części.
  • Szarlotka sypana 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,mieszamy je z cynamonem.
  • Szarlotka sypana 3. Tortownicę smarujemy tłuszczem (średnica tortownicy 23 cm) i wysypujemy na dno tortownicy pierwszą część suchych składników. Następnie połowę jabłek ,drugą część suchych składników ,na to tarte jabłka i trzecia część suchych składników. Na wierzch posypujemy masło starte na tarce o dużych oczkach.
  • Szarlotka sypana 4. Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy