Szarlotka pod orzechową czapą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podbiła nasze podniebienia!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Beza:
    4 białka
    0,5 szkl cukru
    10 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich

    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    4 żółtka
    1 jajko
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka pod orzechową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 2. Beza:Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia
  • 3. Ciasto półkruche:Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć bezę z białek i posypać orzechami. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować