Szarlotka pod orzechową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
2.Beza:Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia
3.Ciasto półkruche:Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wyłożyć bezę z białek i posypać orzechami. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
Komentarze