Szarlotka pod żurawinową czapą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szarlotka to ciasto ,które wszyscy uwielbiają, kojarzy nam się ze smakami dzieciństwa. U mnie w domu często gości, bo domownicy za nią przepadają. Tym razem ciasto połączyłam z masą żurawinową całość świetnie się skomponowała tworząc pyszną szarlotkę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -50 dag mąki
    -25 dag margaryny
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -7 łyżek cukru
    -2 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa żurawinowa:
    -300 ml śmietany 30%
    -1op. zagęsnika do śmietany
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -1 galaretka żurawinowa
    -1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    -2 litry prażonych jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka pod żurawinową czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Ciasto kruche: wszystkie składniki przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy
    na wymiar blaszki (32*25cm). Pierwszy blat ciasta układamy w blaszce i podpiekamy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,
    na podpieczony spód wykładamy 1 litr jabłek przykrywamy druim blatem i wkładamy na 5 minut do piekarnika, układamy jabłka i trzeci
    blat ciasta, pieczemy ok. 50 min w temp. 170 stopni.
  • 2. Masa żurawinowa: galaretkę wraz z żelatyna rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. Kremówkę wraz z zagęstnikiem
    i cukrem ubijamy na sztywno , powoli wlewamy zimną galaretkę ,miksujemy. Odstawiamy do stężenie do lodówki.
    Na wystudzone ciasto wykładamy masę żurawinową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować