Szarlotka-pychotka

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję ;)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    9 jajek, 9 łyżek cukru, 9 łyżek mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Składniki na masę jabłkową:
    2 kg jabłek
    2 galaretki (najlepiej kolorowe)
    Składniki na masą budyniową:
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    6 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    2 kopiate łyżki mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    250g masła

    ponadto:
    dżem truskawkowy
    wiórki kokosowe
    2-3 łyżki cukru
    1-2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka-pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. Przygotowanie masy jabłkowej:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć ok.15 minut, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Masę podzielić na 2 części.
  • 3. Przygotowanie masy budyniowej:
    Połowę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąkami. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mleczną mieszankę i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło wyciągamy z lodówki około godzinki przed robieniem kremu. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 4. Przygotowanie ciasta:
    jeden blat biszkoptu włożyć do formy na ten blat biszkoptowy wyłożyć 1/2 masy jabłkowej następnie na masę jabłkową wyłożyć 1/2 masy budyniowej na to drugi blat biszkoptu + 1/2 masy jabłkowej następnie na masę jabłkową wyłożyć 1/2 masy budyniowej przykryć trzecim blatem. Wierzch posmarować dżemem truskawkowym i posypać uprażonym kokosem.
  • 5. Kokos prażony:
    Masło roztopić następnie dodać cukier i wiórki kokosowe i lekko podsmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować