Szarlotka-pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić z cukrem i nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Następnie cały czas stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 175 stopni C około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na 3 części.
2.Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć ok.15 minut, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Masę podzielić na 2 części.
3.Przygotowanie masy budyniowej:
Połowę mleka zagotowujemy z cukrami. Drugą połowę mieszamy z żółtkami i mąkami. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mleczną mieszankę i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło wyciągamy z lodówki około godzinki przed robieniem kremu. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
4.Przygotowanie ciasta:
jeden blat biszkoptu włożyć do formy na ten blat biszkoptowy wyłożyć 1/2 masy jabłkowej następnie na masę jabłkową wyłożyć 1/2 masy budyniowej na to drugi blat biszkoptu + 1/2 masy jabłkowej następnie na masę jabłkową wyłożyć 1/2 masy budyniowej przykryć trzecim blatem. Wierzch posmarować dżemem truskawkowym i posypać uprażonym kokosem.
5.Kokos prażony:
Masło roztopić następnie dodać cukier i wiórki kokosowe i lekko podsmażyć.
Komentarze