Szarlotka pyszotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć żółtka z cukrem i zagnieść kruche ciasto z reszty składników. 1/3 zagniecionego ciasta włożyć do zamrażarki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na to wyłożyć 2/3 ciasta. Obrać jabłka i zatrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać cynamon i wypełnić tortownicę. Piec w temp. 180 stopni ok. 25-35 minut. Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel cytrynowy. Wyłożyć masę białkową na upieczone ciasto i jabłka, piec kolejne 15-20 minut. Następnie na to wszystko zetrzeć kawałek zamrożonego ciasta. Ostudzone ciasto można przyozdobić cukrem pudrem lub cynamonem, wedle uznania. Smacznego :)
Porady
Jeżeli jabłka są bardzo soczyste należy odcisnąć z nich nadmiar soku, aby ciasto nie było zbyt wodniste.
Komentarze