Szarlotka waniliowa pod kokosową skorupką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, soli oraz jajka szybko zagnieść kruche ciasto. Schładzaj je przez 20 minut w lodówce. Następnie rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Blachę wyłóż pergaminem. Jej spód wylep ciastem, gęsto ponakłuwaj widelcem.
2.Nadzienie: jabłka wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym oraz rdzeniem wanilii. Wyłóż na ciasto, równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 40 minut.
3.Skorupka: na patelni stop margarynę. Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp na patelnię i mieszając zrumień. Przestudź. Wbij jajka, dobrze wymieszaj. Masę rozsmaruj na jabłkach i zapiekaj 10-15 minut.
Komentarze