Szarlotka w biszkopcie

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Lekka, idealna dla dzieci i nie tylko

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 jaja
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    1,5 kg jabłek
    1 galaretka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać łyżką. Mąki połączyć ze sobą i przez sitko przesypać do masy i ponownie delikatnie zamieszać. Masę rozłożyć na dwie blaszki (ok.35-23cm) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez ok. 17 minut (do suchego patyczka).
    Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka udusić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do jabłek. Lekko przestudzone jabłka nałożyć na jeden biszkopt, drugim lekko przykryć. Zostawić do wystudzenia (najlepiej na noc). Posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli uduszone jabłka są rzadkie proponuję dodać dwie galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować