Szarlotka w cieście półkruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem pudrem.Dodać jajka i śmietanę. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
Pierwszą rozwałkować i wylepić nią dno blaszki (ja użyłam 24x40cm i wyszło bardzo niskie). Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
i piec około 20 minut na jasnozłoty kolor. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Powierzchnię ciasta podziurkować widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 40 minut.Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze