Szarlotka w cieście półkruchym

0 (0 ocen)

Kolejny przepis ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki:


  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    125g masła lub margaryny
    5 łyżek kwaśnej śmietany (200g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na nadzienie:
    1 kg kwaśnych jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka w cieście półkruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem.Dodać jajka i śmietanę. Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
    Pierwszą rozwałkować i wylepić nią dno blaszki (ja użyłam 24x40cm i wyszło bardzo niskie). Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
    i piec około 20 minut na jasnozłoty kolor. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
    Na upieczone ciasto wyłożyć jabłka. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Powierzchnię ciasta podziurkować widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
    przez około 40 minut.Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować