Szarlotka z antonówek

4.49 (168 ocen)

  • 60 min

Lekka, dobra na podwieczorek, najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szkl. cukru
    1/3 szkl. oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 szkl. jogurtu (śmietany lub kefiru)
    2,5 szkl. mąki
    1 kg jabłek antonówek
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z antonówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ubić całe jajka z cukrami na puszystą masę (ok. 5 min. mikserem), do dać olej i chwilę jeszcze miksować. Dać resztę składników i wylać ciasto na blaszkę ok. 25x36 cm.
    Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wybrać gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki. Układać gęsto wciskając pionowo aż do dna blaszki. Piec 40 min w 150 st.C z termoobiegiem, lub tradycyjnie na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować