Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i posiekane masło.
Wszystko szybko zagniatamy.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
Dodajemy cukier i cynamon - mieszamy.
Ciasto wałkujemy, dodajemy mąki w razie potrzeby.
Formę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Częścią ciasta wykładamy dno tortownicy i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180stopni.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier.
Gdy masa zrobi się jednolita, dodajemy budyń - miksujemy.
Boki tortownicy wykładamy resztą ciasta.
Dodajemy jabłka, wyrównujemy.
Na koniec nakładamy pianę z białek,
widelcem formując "stożki".
Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180stopni.
Komentarze