Szarlotka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puch. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z jajkami. Wymieszać. Ciasto przelać do formy (o wym.25/37cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temp.180st.Wystudzić.
2.Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Poddusić chwilę na patelni z łyżką soku z cytryny. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w taką samą kostkę i połączyć z jabłkami. Dusić na małym ogniu ok.10 minut.Sok po brzoskwiniach podgrzać i w gorącym rozpuścić galaretki. Zalać owoce na patelni, wymieszać. Odstawić do stężenia. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Połączyć z przygotowaną wg.przepisu na opakowaniu żelatyną.
3..Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Dolną część biszkoptu przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Wylać mocną stężałą galaretką jabłkowo -brzoskwiniową. Położyć drugą część biszkoptu posmarowaną od spodu 1/3 częścią bitej śmietany. Wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na min.2 godz. (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze