Masa budyniowa:
*2 budynie waniliowe
*800ml mleka
*4 łyżki cukru
Masa jabłkowa:
*1,5 kg jabłek (np. renety lub antonówki) lub 1 słoik prażonych sklepowych jabłek z cynamonem (równie smaczne:)
*2 łyżeczki cynamonu
*pół szklanki cukru
*1 opakowanie cukru waniliowego
Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać przesiane składniki sypkie, wrzucić margarynę i wszystko posiekać nożem.
2.Wbić jajka.
3.Ugnieść ciasto, podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
4.Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać cukier i cynamon. Prażyć na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż jabłka będą miękkie.
5.Wysmarować blaszkę (24x35cm) masłem (bądź wyłożyć papierem do pieczenia). Wyjąć jedną cześć ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Ponakłuwać widelcem.
6.Nałożyć jabłka, ale przedtem posypać ciasto kaszą manną, żeby nie było zbyt mokre.
7.Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłożyć go na jabłka. Budyń nie musi się studzić.
8.Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach po wierzchu. Lub: rozwałkować ciasto, wyciąć dosyć grube paski, ułożyć je w kratkę na budyniu.
9.Piec przez ok. 50-60 minut w 180 st.
10.Gdy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.
Komentarze