Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier, cynamon oraz kisiele w proszku. Całość chwilę podsmażyć i trochę przestudzić.
3.2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wym 21x 33 cm. Na to rozłożyć nadzienie i podpiec ok. 20 minut w 180 stopniach.
4.Białka ubić z odrobiną soli, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru, następnie dodawać powoli budyń w proszku i olej. Piankę rozsmarować na podpieczonym, gorącym cieście, na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec ok. pół godziny.
Porady
Do pianki można dodać odrobinę proszku do pieczenia, będzie pulchniejsza.
Komentarze