Szarlotka z budyniową pianką

4.5 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szarlotka z kisielem, który wiąże nadzienie, dzięki czemu jabłka się nie rozpadają. Polecam każdemu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    200g masła
    200 g smalcu
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    4 żółtka
    szczypta soli
    Nadzienie:
    2 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru
    2 kisiele cytrynowe bez cukru
    1 łyżka cynamonu
    Pianka:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    1/2 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Szarlotka z budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier, cynamon oraz kisiele w proszku. Całość chwilę podsmażyć i trochę przestudzić.
  • 3. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wym 21x 33 cm. Na to rozłożyć nadzienie i podpiec ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • 4. Białka ubić z odrobiną soli, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru, następnie dodawać powoli budyń w proszku i olej. Piankę rozsmarować na podpieczonym, gorącym cieście, na wierzch zetrzeć resztę ciasta.Piec ok. pół godziny.

Porady

Do pianki można dodać odrobinę proszku do pieczenia, będzie pulchniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować