Szarlotka z dużą ilością jabłek

4.49 (202 ocen)

  • 2 godz.

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Bardzo lubię, gdy jest w niej duża ilość jabłek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    200 g margaryny ( schłodzonej)
    80 g cukru
    4 żółtka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru wanilinowego

    Masa jabłkowa
    2 kg jabłek
    2 łyżeczki cynamonu
    0,5 szkl. cukru

    Piana białkowa:
    4 białka
    0,5 szkl. cukru

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z dużą ilością jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części-większą i mniejszą. Większą część rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę ( 23 cm x 35 cm), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min. w 180°C.
    Pozostałą część ciasta włożyć na ok.30 min. do zamrażalnika.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odlać sok. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Po wystudzeniu ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

Porady

Do startych jabłek zamiast cynamonu można dodać pół buteleczki aromatu migdałowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować