Szarlotka z dużą ilością jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części-większą i mniejszą. Większą część rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę ( 23 cm x 35 cm), ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min. w 180°C.
Pozostałą część ciasta włożyć na ok.30 min. do zamrażalnika.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odlać sok. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
3.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po wystudzeniu ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
Porady
Do startych jabłek zamiast cynamonu można dodać pół buteleczki aromatu migdałowego.
Komentarze