Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka pokrój na ćwiartki (duże jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy jabłka lekko zmiękną wsyp cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Duś aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.
2.Mąkę, masło, żółtka i sól zagnieć na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Odstaw na bok.
3.Kiedy jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tortownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.
4.Na zapieczony spód wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj białkiem. Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się z brązowi. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarze