Pyszne i proste ciasto

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki
    • 125 g masła
    • 2-3 żółtka (dałam 2)
    • szczypta soli

    Nadzienie:
    • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych- ja dałam cooking apples)
    • ok 125 g cukru
    • ½ łyżeczki cynamonu
    • ¼ łyżeczki mielonych goździków
    • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    • białko do posmarowania
    • ewentualnie cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokrój na ćwiartki (duże jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy jabłka lekko zmiękną wsyp cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Duś aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.
  • 2. Mąkę, masło, żółtka i sól zagnieć na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Odstaw na bok.
  • 3. Kiedy jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tortownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.
  • 4. Na zapieczony spód wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj białkiem. Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się z brązowi. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować