Szarlotka z kratką

4.89 (185 ocen)

Ta szarlotka jest pyszna "solo" ale również wyśmienicie smakuje na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Składniki:


  • Kruche ciasto:
    4 szkl mąki pszennej T500
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła lub margaryny
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
    3/4 szkl cukru
    3 żółtka
    Nadzienie:
    1 kg obranych jabłek
    0,5 szkl wody
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier opcjonalnie
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.89 (185 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wlać wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić wg smaku.

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść i uformować wałek. Podzielić na 4 części, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć razem z blaszką w zimne miejsce na około 1 godzinę.
    Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut.
    Zimną szarlotkę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować