Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Przepyszna szarlotka na mięciutki biszkopcie z kremem budyniowym i chrupiącą kokosową kruszonką.W sam raz na nadchodzącą wiosnę , do popołudniowej kawki!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( duża blacha np. 30x26 )
    BISZKOPT :
    * mąka pszenna - 0,5 szkl
    * mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
    * jajko - 5 szt
    * cukier - 3/4 szkl
    * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    JABŁKA :
    * jabłko - 5 szt
    * galaretka cytrynowa - 3 op
    * woda - 700 ml
    KREM :
    * mleko - 500 ml
    * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    * mąka pszenna - 1 łyżka
    * masło - 200 g
    * cukier - 0,5 szkl
    * cukier waniliowy - 1 łyżka
    KRUSZONKA :
    * wiórki kokosowe - 150 g
    * cukier - 4 łyżki
    * masło - 100 g
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Oddzielamy żółtka od białek.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).

    Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując.

    Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

    Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

    Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut.

    Zostawiamy do ostudzenia.

    MASA JABŁKOWA :

    Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.

    Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach.

    Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy.

    Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.

    KREM :

    Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy z mąką.

    Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.

    Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.

    Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

    Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.

    KRUSZONKA KOKOSOWA :

    Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.

    Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.

    Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować