SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świąt nie wyobrażamy sobie bez szarlotki

  • 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3-4 łyżki cukru pudru
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    3 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2,5 kg jabłek
    2 łyżki cynamonu
    cukier do smaku do posłodzenia jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść gładkie ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.
  • 3. Dno blachy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać.
    Resztę ciasta zetrzeć i posypać nim wierzch, aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.
  • 4. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować