Dostałam pyszne lekko kwaskowate jabłuszka i od razu postanowiłam upiec szarlotkę !
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:
2 szkl. mąki tortowej
1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1 "łyżka" białka do posmarowania ciasta
5-6 dość sporych jabłek
sok z cytryny
cynamon do smaku
Składniki na kruszonkę:
3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i około 1/4 kostki masła (200gramowego)
Szarlotka z kruszonką i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy kruszonkę z podanych składników i chowamy ja do zamrażalki.
Następnie zagniećmy ciasto i schowajmy do lodówki, starając się żeby chociaż z 30 min tam pobyło, a najlepiej z 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, krotko zagniatamy, wałujemy na kształt koła i przekładamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownice, chowamy jeszcze na czas przygotowania jabłek do lodowki.
Jabłka ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach.
2.Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Teraz wyjmujemy nasza tortownicę z ciastem z lodówki i smarujemy ciasto białkiem które nam zostało z zagniatania ciasta ( dosłownie łyżka białka - resztę białek zamrażamy, przydadzą się do innych wypieków) zawsze tak robię w przypadku kruchych ciast, pozostaje ono suche i nie tworzy się zakalec.
3.Teraz na tak przygotowane ciasto wykładamy nasze jabłka. Ja obsypuje cynamonem je tylko z góry, na to wykładamy naszą schłodzoną kruszonkę (jeśli zostało nam jeszcze ciasto z dna, bo czasami się tak zdarza, można je porwać na małe kawałeczki i tez rzucić na wierzch)
Pieczemy przez 50 - 60 min w 200 stopniach. U mnie piekarnik gazowy.
Komentarze