Szarlotka z masą bezową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone na kawałeczki, schłodzone masło, śmietanę oraz 5 łyżek cukru. Siekać nożem, aż powstaną grudki. Oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić do lodówki, a żółtka dodawać po jednym do mąki z masłem. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód przykrytej pergaminem blachy (wymiary blachy 25x37 cm).
2. Jabłka umyć, obrać. Zatrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku.Starte jabłka równomiernie rozłożyć na cieście.
3. Schłodzone białka ubić mikserem na sztywną, lśniącą pianę stopniowo dosypując 20 dag cukru, proszek budyniowy i cukier wanilinowy. Otrzymaną masę bezową delikatnie rozsmarować na warstwie jabłek.
4. Odłożone ciasto wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych otworach bezpośrednio na wierzch szarlotki. Ciasto wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około godziny. Gotową szarlotkę wystudzić. Podawać do świeżo zaparzonej kawy lub herbaty. Smacznego!!!
Komentarze