szarlotka z miętą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Sekretem każdego wypieku jest kulinarne pasja. Dodanie mięty sprawi, że szarlotka nabierze oryginalnego, orzeźwiajacegosmaku. Gorąco polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru pudru
    Kostka masła
    5 żółtek
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kg jabłek
    Cynamon
    Cukier waniliowy
    Rodzynki
    Listki mięty

Szarlotka z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem. Dodaj
    cukier, schłodzone masło i szybko posiekaj nożem. Następnie dodaj
    żółtka i zagnieć ciasto. Połowę wyłóż na blachę o wymiarach 24 na
    38 cm i podpiecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. Resztę rozwałkuj i
    potnij w paseczki.
  • 2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na podpieczone ciasto,
    posyp
    rodzynkami, cukrem waniliowym, cynamonem i pokrojoną miętą. Na wierzch
    połóż poprzeplatane paseczki ciasta. Ciasto piecz jeszcze około 30
    minut w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy