Szarlotka z olejem kokosowym

4.48 (158 ocen)

Bardzo smaczna i delikatna szarlotka z dodatkiem oleju kokosowego.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 100 g oleju kokosowego
    - 2 jajka
    - 150g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Farsz:
    - ok. 1 kg jabłek
    - 100g cukru
    - odrobina wody

    Ponadto:
    - bułka tarta do podsypania

Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z olejem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy masło, olej kokosowy, jajka (koniecznie w pokojowej temperaturze). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy przykryte do lodówki.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy troszkę wody i podgrzewamy przez kilka minuty aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną w nich wykładamy formę do pieczenia (śr. 26cm)wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy 10 minut w 180st.
  • 4. Wyjmujemy ciasto, posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz jabłkowy. Drugą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski i układamy na górę.
  • 5. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 35 min. w 180st, lub do zarumienienia.

Porady

Ważne aby składniki przed zmieszaniem miały temp. pokojową, zwłaszcza olej kokosowy i masło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować