Szarlotka z olejem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy masło, olej kokosowy, jajka (koniecznie w pokojowej temperaturze). Dokładnie ugniatamy i wstawiamy przykryte do lodówki.
2.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy troszkę wody i podgrzewamy przez kilka minuty aż zmiękną. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną w nich wykładamy formę do pieczenia (śr. 26cm)wyłożoną papierem do pieczenia, podpiekamy 10 minut w 180st.
4.Wyjmujemy ciasto, posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz jabłkowy. Drugą część ciasta wałkujemy i tniemy w paski i układamy na górę.
5.Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 35 min. w 180st, lub do zarumienienia.
Porady
Ważne aby składniki przed zmieszaniem miały temp. pokojową, zwłaszcza olej kokosowy i masło.
Komentarze