Ciasto
20 dag mąki
7,5 dag chłodnego masła
7,5 dag cukru pudru
1 małe jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany
Masa jabłkowa
1 kg jabłek antonówki lub szara reneta
20 g imbiru kandyzowanego
cynamon
1 łyżka soku z cytryny
odrobina wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa orzechowa
20 dag orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
Szarlotka z orzechami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto.
Do wszystkich składników dodajemy drobno pokrojone chłodne masło i szybko łączymy razem. Odstawiamy do lodówki.
Masa orzechowa.
Orzechy rozdrabniamy w robocie dość drobno , dodajemy cukier puder i śmietanę. Wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Masa jabłkowa.
Obrane jabłka kroimy w drobne cząstki i wrzucamy do saganka.
Jabłka prażymy na wolnym ogniu dodając sok z cytryny i odrobinę wody w miarę potrzeby.
Trwa to około 10 minut , cały czas jabłka lekko rozgniatamy, pod koniec dodajemy cynamon i drobno posiekany imbir kandyzowany.
Na koniec jeśli jabłka są za rzadkie dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Ciasto wykładamy na dno tortownicy, potem masę orzechową a na nią przestudzone jabłka.
Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. w 180 C.
Komentarze