Szarlotka z orzechami i imbirem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozgrzewająca szarlotka dla łasuchów.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto
    20 dag mąki
    7,5 dag chłodnego masła
    7,5 dag cukru pudru
    1 małe jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka gęstej śmietany

    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek antonówki lub szara reneta
    20 g imbiru kandyzowanego
    cynamon
    1 łyżka soku z cytryny
    odrobina wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa orzechowa
    20 dag orzechów laskowych
    10 dag cukru pudru
    1 łyżka gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Szarlotka z orzechami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto.
    Do wszystkich składników dodajemy drobno pokrojone chłodne masło i szybko łączymy razem. Odstawiamy do lodówki.
    Masa orzechowa.
    Orzechy rozdrabniamy w robocie dość drobno , dodajemy cukier puder i śmietanę. Wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
    Masa jabłkowa.
    Obrane jabłka kroimy w drobne cząstki i wrzucamy do saganka.
    Jabłka prażymy na wolnym ogniu dodając sok z cytryny i odrobinę wody w miarę potrzeby.
    Trwa to około 10 minut , cały czas jabłka lekko rozgniatamy, pod koniec dodajemy cynamon i drobno posiekany imbir kandyzowany.
    Na koniec jeśli jabłka są za rzadkie dodajemy mąkę ziemniaczaną.

    Ciasto wykładamy na dno tortownicy, potem masę orzechową a na nią przestudzone jabłka.
    Ciasto pieczemy ok. 30-40 min. w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować