Szarlotka z pianką

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Wersja szybka, prosta i bez pieczenia szarlotki za którą wszyscy przepadamy

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    1 galaretka brzoskwiniowa (na wierzch)

    masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek (najlepiej antonówki)
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 szczypta kardamonu
    2 galaretki (cytrynowe, brzoskwiniowe lub agrestowe)

    pianka śmietankowa:
    400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy,ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soków i prażymy przez około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym, pod koniec dodając cynamon i kardamon. Całość studzimy.

    Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy, łączymy z jabłkami.

    pianka śmietankowa:
    Mleko ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta piana. Do piany dodajemy cukier puder oraz ostudzoną, rozrobioną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody galaretkę.

    wykonanie:
    Biszkopty układamy na dnie tortownicy, zalewamy cienką warstwą masy jabłkowej i odstawiamy na kilka minut do lodówki.

    Kiedy spód stężeje dolewamy pozostałą część masy jabłkowej i odstawiamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem masy śmietankowej.

    Piankę śmietankową przekładamy na masę jabłkową i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.

    Po tym czasie kiedy pianka stężeje na wierzch wylewamy o
    Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    studzoną ,wcześniej rozrobioną galaretkę brzoskwiniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować