Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa jabłkowa:
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soków i prażymy przez około 5 minut z cukrem, cukrem waniliowym, pod koniec dodając cynamon i kardamon. Całość studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy, łączymy z jabłkami.
pianka śmietankowa:
Mleko ubijamy mikserem, aż powstanie gęsta piana. Do piany dodajemy cukier puder oraz ostudzoną, rozrobioną wcześniej w 3/4 szklanki gorącej wody galaretkę.
wykonanie:
Biszkopty układamy na dnie tortownicy, zalewamy cienką warstwą masy jabłkowej i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
Kiedy spód stężeje dolewamy pozostałą część masy jabłkowej i odstawiamy do lodówki, aby stężała. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem masy śmietankowej.
Piankę śmietankową przekładamy na masę jabłkową i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.
Po tym czasie kiedy pianka stężeje na wierzch wylewamy o
Całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
studzoną ,wcześniej rozrobioną galaretkę brzoskwiniową.
Komentarze