Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, posiekać. Kolejno dodać żółtka z cukrem. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny,dusić pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Uważać, aby jabłka nie rozpadły się). Pod koniec wsypać cukier i jeszcze chwilę dusić do jego rozpuszczenia. Ostudzić. Wsypać kisiel cytrynowy, wymieszać.
Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną pianę, na końcu dodać budyń, delikatnie mieszając.
Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować i rozłożyć większą część ciasta, nakłuwając widelcem. Kolejno wyłożyć masę jabłkową,posypać cynamonem, następnie bezę,a na wierzch startą resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, przez ok.40-50 min.
Komentarze