Szarlotka z pianką i kruszonką

4.5 (152 ocen)

Tradycyjna, zawsze się udaje, szarlotka z pianką i kruszonką.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    4 żółtka
    20 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa bezowa:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1 budyń waniliowy

    Masa jabłkowa:
    1-1,5 kg jabłek (najlepiej winnych)
    cynamon
    1/2 szklanki cukru
    kisiel cytrynowy
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Szarlotka Desery Beza

Szarlotka z pianką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać proszek do pieczenia i masło, posiekać. Kolejno dodać żółtka z cukrem. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, skropić sokiem z cytryny,dusić pod przykryciem kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Uważać, aby jabłka nie rozpadły się). Pod koniec wsypać cukier i jeszcze chwilę dusić do jego rozpuszczenia. Ostudzić. Wsypać kisiel cytrynowy, wymieszać.
    Białka ubić ze szczypta soli i cukrem na sztywną pianę, na końcu dodać budyń, delikatnie mieszając.
    Formę (40x24) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować i rozłożyć większą część ciasta, nakłuwając widelcem. Kolejno wyłożyć masę jabłkową,posypać cynamonem, następnie bezę,a na wierzch startą resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, przez ok.40-50 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować