Szarlotka z pianką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek i cukier, połączyć i posiekać masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść i wyrobić podsypywając mąką. Ciasto podzielić na 2 nierówne części ( 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki).
Większą część czyli 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i podpiec ok.10-15 minut w 180 stopniach.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka, dodać ok.3-4 łyżki wody, cukier(do smaku) i cynamon. Podsmażyć i lekko przestudzone wyłożyć na podpieczone, zimne ciasto.
3.Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier ubijając. Wsypać budynie i chwilę miksować na niskich obrotach. Wyłożyć na jabłkach. Pianę posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na wierz zetrzeć zamarznięte kruche ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze