Szarlotka z polewą śmietanową

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Tradycyjna i bardzo smaczna szarlotka z zapieczoną na wierzchu waniliową śmietanką. Dodatek ten nadaje całemu ciastu zupełnie innego smaku! Gorąco polecam!!!!!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Polewa śmietanowa:
    400g śmietany 18%
    ½ szklanki cukru pudru
    3 łyżki cukru waniliowego

    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z polewą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 2. Polewa śmietanowa: Wszystkie składniki polewy wymieszać ze sobą.
  • 3. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia ciasta. Wyjąć na chwilę z piekarnika polać polewą i zapiekać ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować