Tradycyjna i bardzo smaczna szarlotka z zapieczoną na wierzchu waniliową śmietanką. Dodatek ten nadaje całemu ciastu zupełnie innego smaku! Gorąco polecam!!!!!
20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
Cynamon
Cukier do smaku
Szarlotka z polewą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
2.Polewa śmietanowa: Wszystkie składniki polewy wymieszać ze sobą.
3.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia ciasta. Wyjąć na chwilę z piekarnika polać polewą i zapiekać ok. 15 minut.
Komentarze