Szarlotka z połówkami jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodac jogurt grecki i na tarce o grubych oczkach zetrzeć zimną margarynę.
Wszystko wymieszać, potem wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić je na dwie nierówne części.
2.Na troszkę większy niż blacha z wyposażenia kuchenki wymiar dociąć papier do pieczenia i na tym papierze rozwałkować mniejszą porcję ciasta.
Ciasto z papierem ułożyć w blasze i posypać ciasto bułką tartą.
Jabłka umyć, za pomocą specjalnego przyrządu wyciąć gniazda nasienne, obrać jabłka i każde przekroić na pół.
Zostawiając małe odstępy ułożyć połówki jabłek na cieście ( jedna połówka mi została, czyli użyłam 7,5 jabłka ).
Między nimi posypać cukier kokosowy.
3.Drugą część ciasta rozwałkować też cienko na większy płat i rozłożyć luźno na jabłka tak aby można było zrobić między jabłkami wgłębienia.
Nadmiar ciasta wystającego mocno za blachę odciąć a jedną i drugą warstwę ciasta zawinąć do środka aby podczas pieczenia sok jabłek nie wyciekał.
Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i małą foremeczką do ciasteczek ( u mnie serduszka ) wyciąć małe ciasteczka i ułożyć je dookoła zakrywając łączenie ciasta.
Na górze każdego jabłka można także położyć po serduszku.
4.Na koniec ciasto nakłuć widelcem i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 50 minut.
Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze