Szarlotka z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Płatki owsiane zalej w misce gorącym mlekiem z łyżką miodu – odstaw do całkowitego wchłonięcia płynu przez płatki – ok. 2-3 godzin, bowiem od tego zależy pulchność ciasta
2. Jabłka podziel na dwie części – ½ obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z łyżką miodu i częścią cynamonu
3. Pozostałą część jabłek upiecz w piecu, wystudź i rozmiksuj blenderem
4. Płatki owsiane rozłóż równomiernie w formie do pieczenia o wymiarach 25x25cm
5. Masło rozmieść równomiernie na płatkach
6. Teraz na płatkach rozłóż starte jabłka i włóż do pieca nagrzanego do 170*C na 40 minut
7. Pod koniec pieczenia ciasta przygotuj pianę z białek i ubijaj z ja z cukrem pudrem i rozmieszanym cynamonem, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze trochę ubijaj
8. Wyjmij ciasto z pieca i rozłóż na cieście ubitą pianę
9. Włóż do pieca i zapiekaj jeszcze 25 minut
10. Jeżeli potrzeba, uchyl drzwiczki piekarnika, aby nie przyrumienił się wierzch piany .
11. Żelatynę wymieszaj z zimną wodą, podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny nie dopuszczając do zagotowania. Pod koniec dodaj cukier i nadal mieszaj
12. Rozpuszczoną żelatynę starannie wymieszaj z pieczonymi jabłkami
13. Tężejącą masę rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i włóż do lodówki dla całkowitego stężenia
14. Ciasto posyp otartą skórką z pomarańczy
Komentarze