Szarlotka z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały, wilgotny, zdrowy deser

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
    3 szklanki gorącego mleka
    ¼ kostki masła
    2 łyżki miodu
    1,5 kg jabłek surowych ( renety)
    ( 0,75kg upiec w całości, 0,75 kg zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
    płaska łyżeczka mielonego cynamonu
    3 białka na pianę
    2 płaskie łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    3 łyżki żelatyny spożywczej
    2-3 łyżki cukru
    ½ szklanki wody
    skórka otarta z pomarańczy do przybrania

    forma do pieczenia25x25cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Płatki owsiane zalej w misce gorącym mlekiem z łyżką miodu – odstaw do całkowitego wchłonięcia płynu przez płatki – ok. 2-3 godzin, bowiem od tego zależy pulchność ciasta
    2. Jabłka podziel na dwie części – ½ obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z łyżką miodu i częścią cynamonu
    3. Pozostałą część jabłek upiecz w piecu, wystudź i rozmiksuj blenderem
    4. Płatki owsiane rozłóż równomiernie w formie do pieczenia o wymiarach 25x25cm
    5. Masło rozmieść równomiernie na płatkach
    6. Teraz na płatkach rozłóż starte jabłka i włóż do pieca nagrzanego do 170*C na 40 minut
    7. Pod koniec pieczenia ciasta przygotuj pianę z białek i ubijaj z ja z cukrem pudrem i rozmieszanym cynamonem, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze trochę ubijaj
    8. Wyjmij ciasto z pieca i rozłóż na cieście ubitą pianę
    9. Włóż do pieca i zapiekaj jeszcze 25 minut
    10. Jeżeli potrzeba, uchyl drzwiczki piekarnika, aby nie przyrumienił się wierzch piany .
    11. Żelatynę wymieszaj z zimną wodą, podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny nie dopuszczając do zagotowania. Pod koniec dodaj cukier i nadal mieszaj
    12. Rozpuszczoną żelatynę starannie wymieszaj z pieczonymi jabłkami
    13. Tężejącą masę rozłóż równomiernie na powierzchni ciasta i włóż do lodówki dla całkowitego stężenia
    14. Ciasto posyp otartą skórką z pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować